Hoe vaak kun je plastic recyclen?
Iedereen weet dat plastic een handig materiaal is. Er gaan dan ook veel voordelen met dit materiaal gepaard. Zo is het veelzijdig, licht én kostenefficiënt. Bovendien is plastic, waaronder ook bijvoorbeeld LDPE-folie waar zakelijke klanten veelal mee te maken hebben, water- en luchtdicht. Hierdoor is het voor allerlei verschillende toepassingen geschikt. Denk aan verpakkingen en medische hulpmiddelen, maar ook aan bouwmaterialen, auto’s en huishoudelijke producten. Doordat het zo veelzijdig ingezet kan worden, is het ook een fijn idee om te weten dat plastic gerecycled kan worden. Op die manier kan je het dus meerdere keren gebruiken, wat plastic een nóg fijner materiaal maakt. Maar hoe vaak kun je plastic eigenlijk precies recyclen? Dat laten we je weten in deze tekst!
Meerdere keren recyclebaar
In theorie kan plastic en LDPE-folie meerdere keren worden gerecycled. Echter, het aantal keren dat plastic daadwerkelijk op de juiste wijze kan worden gerecycled, is beperkt. De standaard regel is dat plastic over het algemeen zo’n vier tot zeven keer kan worden gerecycled voor het moment dat het zijn eigenschappen verliest en dus onbruikbaar wordt voor verdere verwerking. Bij LDPE-folie bepaalt de zuiverheid hoe vaak de folie gerecycled kan worden.
Maar hoe kan het dan dat het aantal keer dat plastic kan worden gerecycled, beperkt is? Dat heeft te maken met het feit dat het plastic iedere keer wanneer het wordt gerecycled, wordt verwarmd en omgesmolten. Het proces van verwarmen en omsmelten leidt tot een vermindering van de sterkte en de flexibiliteit en daarmee ook de kwaliteit van het materiaal. Is het plastic uiteindelijk meerdere keren gerecycled? Dan zijn de polymeren dusdanig verzwakt dat het gerecyclede plastic niet langer geschikt is voor het maken van nieuwe producten van dezelfde kwaliteit.
LDPE-folie
Het komt veel voor dat bedrijven veel te maken hebben met LDPE-folie. Reden genoeg om hier even goed op in te zoomen. LDPE-folie is een verpakkingsplasticsoort dat vaak in grote hoeveelheden vrijkomt. Denk bijvoorbeeld aan het wikkelfolie dat om pallets heen zit. Ook dit type plastic kan dus enige keren worden gerecycled. Hoe schoner de folie is, hoe minder energie er voor nodig is om het te recyclen met behulp van bijvoorbeeld een balenpers. LDPE-folie wordt vervolgens gebaald door grote afvalverwerkingsbedrijven zoals Schenk Recycling, waarna het wordt aangeboden aan de wereldwijde markt. Daarna wordt ervoor gezorgd dat de folie zo schoon mogelijk bij de betreffende afnemers wordt aangeleverd. Wordt folie op de juiste manier ingezameld? Dan kan dit bovendien geld opleveren.
Downcycling
Is plastic op een gegeven moment niet meer geschikt voor het recyclen tot hoogwaardige producten? Dan kan het in sommige gevallen nog worden gebruikt voor de productie van producten van wat lagere kwaliteit. Denk hierbij aan bouwmaterialen, zoals plastic planken of parkbankjes, of textiel (zoals polyester kleding). Dit proces wordt downcycling genoemd. Op het moment dat het plastic de bruikbaarheid uiteindelijk volledig heeft verloren, kan het niet verder worden gerecycled. In dat geval eindigt het vaak op een stortplaats.
Als je de recyclebaarheid van plastic vergelijkt met andere materialen, zoals glas of aluminium, is deze dus relatief laag. Zeker doordat glas en aluminium vrijwel oneindig kunnen worden gerecycled. Daarom is het verminderen van het gebruik van plastic, het hergebruiken van plastic producten en het ontwikkelen van betere recyclemethoden en -technologieën van groot belang om de impact van plastic op het milieu te minimaliseren.
Innovaties
Goed om te weten is dan ook dat er wel degelijk innovaties gaande zijn die zijn gericht op het verbeteren van het recyclen van plastic. Een voorbeeld hiervan is chemische recycling. Het plastic wordt hierbij afgebroken tot zijn oorspronkelijke chemische bestanddelen en kan vervolgens weer worden opgebouwd tot nieuw plastic. Uiteraard zijn dit soort methoden nog volop in ontwikkeling en niet wereldwijd op grote schaal beschikbaar. Maar dat het potentie biedt voor het verhogen van de recyclebaarheid van plastic in de toekomst, is een ding dat zeker is.
Zelf eenvoudig plastic recyclen? Dat kan!
Heb jij op het bedrijf veel te maken met plastic en/of LDPE-folie en wil je, nu je een antwoord hebt op de vraag ‘hoe vaak kun je plastic recyclen?’, zelf ook meer gaan recyclen? Dan kan je eens contact opnemen met Schenk Recycling. Schenk Recycling heeft allerlei oplossingen om de afvalstroom op de werkvloer soepeler te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een balenpers, welke helpt om grote hoeveelheden plastic – zoals LDPE-folie – eenvoudig te verzamelen en samen te persen tot compacte balen. Meer weten over het recyclen van plastic? Of heb je vragen over oplossingen zoals de balenpers? Neem gerust eens contact op met Schenk Recycling en wie weet heb jij binnenkort ook wel meer grip op je afvalstromen!
We vertellen je graag hoe jouw bedrijf slim kan recyclen
Schenk Recycling geeft je grip op afvalmanagement. We verzamelen, vervoeren en verwerken afval snel en efficiënt tot waardevolle grondstoffen. Wil je jouw afval ook waardevol maken, circulair ondernemen, bijdragen aan een duurzamere wereld? Wij regelen het van A tot Z. Neem voor meer informatie of persoonlijk advies contact met ons op.
Adres
Bolderweg 22
1332AV Almere
Telefoonnummer
+31 (0)36 540 93 66
E-mailadres
aanvraag@schenk-recycling.nl
Openingstijden
Ma t/m vr: 08.00 t/m 17.00 uur
Zaterdag: 08.00 t/m 12.00 uur
Afval is geld waard
Jouw restproducten zijn de grondstof voor een groene toekomst. Daarom bieden wij praktische circulaire oplossingen voor slim afvalmanagement. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, het levert ook extra inkomen op. Met onze opslag, transport, verwerking en verkoop van afvalstromen kun je geld verdienen. Dat doen we voor veel verschillende branches; van de bouwsector, logistiek en retail tot grafische industrie, groothandels en maakindustrie. Bij ons krijg je altijd de beste oplossing, service en prijs.