CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

In een wat grotere organisatie heb je waarschijnlijk al eens gehoord van de term ‘CSRD’. CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive, een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over bedrijfsactiviteiten die invloed hebben op mens en milieu.

CSRD

_Z729031_HR

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

In een wat grotere organisatie heb je waarschijnlijk al eens gehoord van de term ‘CSRD’. CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive, een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over bedrijfsactiviteiten die invloed hebben op mens en milieu. Omdat ons hart klopt voor recycling en duurzaamheid, willen we onze klanten graag bewust maken van de komst en gevolgen van deze nieuwe CSRD-wetgeving. Het is namelijk essentieel te realiseren dat deze rapportageverplichtingen niet enkel binnen de bedrijfsmuren gelden, maar ook de volledige levenscyclus van producten omvatten, inclusief het beheer van uitgaande afvalstromen. Hier komt Schenk Recycling in beeld.

Wat is de CSRD richtlijn?

In een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst heeft de Europese Unie onlangs de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) geïntroduceerd. Deze richtlijn legt bedrijven de verplichting op om gedetailleerd verslag uit te brengen over de specifieke duurzame aspecten van hun activiteiten en de concrete maatregelen die ze treffen om duurzaamheid te bevorderen. Het voornaamste doel achter de CSRD-richtlijn is het bevorderen van bewustere investeringen en het stimuleren van bedrijven om actief bij te dragen aan een eerlijke en duurzame wereld.

De CSRD gaat verder dan verplichte rapportage door bedrijven; het vertegenwoordigt een ambitieuze stap om een mentaliteitsverandering in de bedrijfswereld te bewerkstelligen. Door bedrijven te verplichten transparantie te bieden over hun duurzaamheidspraktijken, hoopt de richtlijn niet alleen de bewustwording te vergroten, maar ook een grotere betrokkenheid van bedrijven bij duurzame initiatieven te stimuleren.

Schenk Recycling is dé afvalpartner om jouw bedrijf te ondersteunen bij de invulling van jouw CSRD-rapportage omtrent afvalbeheer. Onze vooraanstaande diensten bieden op maat gemaakte oplossingen, die garant staan voor een efficiënte en duurzame aanpak van afvalstromen binnen jouw organisatie. Door te kiezen voor samenwerking met Schenk Recycling, krijgt jouw bedrijf toegang tot een maandelijkse datarapportage met alle recyclingresultaten.

_Z729010_HR

CSRD: Voor wie en wanneer?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is op 1 januari 2023 in werking getreden. Bedrijven dienen een dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren om te bepalen welke van deze onderwerpen belangrijk en relevant zijn voor hun bedrijf en waarover ze moeten rapporteren.

1 januari 2024

Grote, beursgenoteerde bedrijven die onder de NFRD vielen, moeten in 2025 rapporteren over het financiële jaar 2024, en elk opvolgend jaar daarna. Om precies te zijn, gaat het om bedrijven die aan tenminste 2 van de 3 voorwaarden voldoen:

 • ≥ 500 FTE in dienst hebben,
 • ≥ €40 miljoen omzet,
 • ≥ €20 miljoen balanstotaal.

1 januari 2025

Ondernemingen van 250 tot 500 FTE die beursgenoteerd zijn moeten in 2026 rapporteren over het financiële jaar 2025, en elk opvolgend jaar daarna. Om precies te zijn, gaat het om bedrijven die aan tenminste 2 van de 3 voorwaarden voldoen.

 • ≥ 250 FTE in dienst hebben,
 • ≥ €40 miljoen omzet,
 • ≥ €20 miljoen balanstotaal.

1 januari 2026

Beursgenoteerde MKB-bedrijven, kleine kredietinstellingen en verzekeringsmaatschappijen moeten in 2027 rapporteren over het financiële jaar 2026, en elk opvolgend jaar daarna. Om precies te zijn, gaat het om bedrijven die aan tenminste 2 van de 3 voorwaarden voldoen.

 • ≥ 10 FTE
 • ≥ €700 duizend omzet
 • ≥ €350 duizend balanstotaal

1 januari 2028

Non-EU moederondernemingen met locaties in de EU moeten in 2029 rapporteren over het financiële jaar 2028, en elk opvolgend jaar daarna. Het gaat hierbij om non-EU moederondernemingen met EU-gevestigde grote, middelgrote en kleine dochterondernemingen en grote bijkantoren (branche). Om precies te zijn, gaat het om bedrijven die aan beide voorwaarden voldoen:

 • ≥ €150 miljoen omzet in de EU
 • ≥ 1 dochteronderneming of branche in de EU

Wat moet er gerapporteerd worden en waarom?

De CSRD wetgeving eist van ondernemingen dat zij rapporteren over duurzaamheidsstrategieën, doelen en doelstellingen. Als onderneming moet je kunnen aantonen hoe je bepaalde doelen wil behalen en welke middelen je hiervoor inzet. Daarnaast moet je als onderneming aantonen hoe je de voortgang van je strategieën bewaakt. Dit is allemaal in gang gezet naar aanleiding van het Parijs Akkoord, waar landen samen hebben besloten om de opwarming van de aarde te beperken tot onder 2 graden Celcius. De zogeheten “Green Deal” moet de Europese Unie in 2050 volledig klimaatneutraal krijgen.

Om dit te bereiken is er inzicht nodig in hoe bedrijven omgaan met duurzaamheid en waar diverse geldstromen naartoe gaan. Vanuit dit inzicht kunnen banken en investeerders checken aan wie zij kredieten verlenen.

Schenk Recycling (20mei2021)-858264
Recycling-is-goed-voor-het-milieu

Hoe moet een rapport over recyclingresultaten eruitzien volgens de CSRD wetgeving?

Het rapporteren over afvalstromen binnen je onderneming wordt dus verplicht door de CSRD richtlijn. Er zijn hiervoor bepaalde rapportagestandaarden opgesteld. Er moet onder meer gerapporteerd worden over governance, strategie, management van kansen-, impact- en risico’s én er moeten doelstellingen en prestatiemetingen in opgenomen worden. Valt jouw bedrijf onder de noemer ‘groot’ en wil je werken aan slimme duurzaamheidsrapportages? Wij helpen je graag verder.

Schenk Recycling als betrouwbare CSRD-recyclingpartner

Door met ons samen te werken, kunnen we niet alleen de vereiste gegevens leveren om te voldoen aan CSRD-rapportage, maar ook om een diepgaand begrip te krijgen van jouw uitgaande afvalstromen. Dit stelt jouw bedrijf in staat om niet alleen te rapporteren over wat er gebeurt binnen jouw bedrijf, maar ook om de duurzaamheid van jouw volledige supply chain te optimaliseren.

Schenk Recycling fungeert als partner in deze reis naar duurzaamheid, waarbij we niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook samenwerken aan het creëren van een circulaire economie, waar afval wordt gezien als een waardevolle grondstof. Samen kunnen we de impact van jouw bedrijfsactiviteiten op het milieu minimaliseren en streven naar een positieve bijdrage aan een duurzamere wereld.

_Z728971_HR

Meer informatie over CSRD reporting? Wij helpen je op weg!

Wil je meer weten over CSRD reporting en de CSRD richtlijn? Of ben je klant en wil je een Schenk Recycling Report aanvragen? Neem voor meer informatie direct contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bezoekadres

Bolderweg 22
1332AV Almere

Ma t/m vr: 08.00 t/m 17.00 uur
Zaterdag: 08.00 t/m 12.00 uur

Telefoonnummer
+31 (0)36 540 93 66

Email adres
info@schenkrecycling.nl

Narim Congres 2022