Het belang van afval scheiden aan de bron

13 maart 2024

Afval scheiden aan de bron

 

Door afval op een slimme en duurzame manier te scheiden, kun je als bedrijf kosten besparen, nieuwe inkomstenstromen genereren en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen. Een essentieel onderdeel van effectief afvalbeheer is het sorteren van afval aan de bron. In deze blog nemen we je mee op reis door de wereld van afvalbeheer, waarbij we zowel de hoe als de waarom van het scheiden aan de bron onder de loep nemen.

Optimalisatie voor kosten-besparing 

 

Een van de belangrijkste voordelen van scheiden aan de bron is de mogelijkheid om afvalstromen te optimaliseren. Door afval al bij de bron te scheiden, worden afvalstromen zoals papier/karton, plastic, big bags en metaalafval gescheiden gehouden, wat ons recyclingproces aanzienlijk vergemakkelijkt.

Schonere afvalstromen zijn namelijk waardevoller, omdat ze minder vervuild zijn en gemakkelijker te verwerken zijn. Dit resulteert in een hogere opbrengst voor gerecyclede materialen en draagt bij aan een meer circulaire economie, waarin grondstoffen worden hergebruikt in plaats van weggegooid.

Door afval effectief te scheiden, kun je dus als bedrijf je operationele kosten verlagen. Minder restafval betekent vaak lagere afvalverwerkingskosten.

Je ziet een medewerker folie uit het karton sorteren. De mobiele kraan grijpt het karton op de lopende band van de balenpers.

Praktische tips & trics 

 

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het scheiden van afval aan de bron een essentiële stap naar een groenere toekomst. Het implementeren van effectieve strategieën binnen uw bedrijf om dit te bereiken, is echter vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het van cruciaal belang om een solide fundament te leggen voor educatie, bewustwording en praktische uitvoering. Door een aantal slimme trics en tips toe te passen, kun je bijdragen aan een effectievere en efficiëntere afvalinzameling aan de bron, wat resulteert in schonere afvalstromen.

 

  • Educatie en bewustwording: Allereerst is het van vitaal belang om personeel bewust te maken van het belang van afvalscheiding aan de bron. Door specifieke medewerkers aan te wijzen die verantwoordelijk zijn voor afvalsortering, kun je de betrokkenheid vergroten en een cultuur van duurzaamheid bevorderen.
  • Visuele hulpmiddelen: Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals posters, infographics en video's die duidelijk laten zien welk afval in welke bak hoort. Plaats deze op strategische locaties zoals bij inzamelmiddelen of in de personeelsruimte. Het gebruik ervan kan verwarring verminderen en de sortering bevorderen.
  • Handige en voldoende inzamelmiddelen: Daarnaast zijn handige en voldoende inzamelmiddelen essentieel. Het aanbieden van praktische oplossingen, zoals aparte rolcontainers voor verschillende soorten afval op strategische locaties, vergemakkelijkt het proces voor personeel.
  • Technologische hulpmiddelen: Bovendien kan technologie een waardevolle aanvulling zijn op uw afvalbeheerstrategieën. Door gebruik te maken van slimme perscontainers, balenpersen met sensoren en apps die tips geven over afvalsortering en recycling, kun je het proces efficiënter maken en de betrokkenheid van je medewerkers vergroten.
  • Continue evaluatie en feedback: Tenslotte is continue evaluatie en feedback essentieel om het systeem voor afvalinzameling aan de bron te verbeteren. Door regelmatig te evalueren, aan te passen waar nodig en successen te delen, kun je personeel gemotiveerd houden en blijven streven naar een duurzamere toekomst.

Laat je adviseren door een professional  

 

Bij Schenk Recycling begrijpen we dat elk bedrijf unieke behoeften heeft als het gaat om afvalbeheer. Daarom bieden we advies op maat om bedrijven te helpen bij het optimaliseren van hun afvalbeheerprocessen. Van het ontwerpen van een efficiënt afvalplein tot het bieden van praktische tips voor afvalscheiding, ons team staat klaar om te helpen bij elke stap van het proces.

Ons doel is om bedrijven te helpen bij het implementeren van effectieve afvalbeheerstrategieën die niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook kosten besparen en operationele efficiëntie verbeteren. Door samen te werken met onze klanten streven we ernaar om positieve veranderingen teweeg te brengen in de manier waarop afval wordt beheerd en behandeld.

Duurzaamheid als prioriteit 

 

Het principe van scheiden aan de bron is gebaseerd op de fundamentele waarde van duurzaamheid. Door afval al bij de bron te scheiden, verminderen we samen niet alleen de hoeveelheid die naar de verbranding gaat, maar verminderen we ook de noodzaak om nieuwe grondstoffen te winnen. Dit draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en helpt de schadelijke impact van afval op het milieu te verminderen.

Door afval aan de bron te scheiden, draag je dus direct bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval die wordt verbrand. Hierdoor verklein je niet alleen de uitstoot van broeikasgassen, die bijdragen aan klimaatverandering, maar verlaag je ook je eigen koolstofvoetafdruk. Op deze manier lever je als bedrijf een waardevolle bijdrage aan het creëren van een meer leefbare planeet voor de toekomstige generaties. Dit is een belangrijke stap in de richting van een Circulaire Economie in 2050.

Afvalmanagement

De juiste inzamel- middelen

 

Voor het implementeren van een effectief afvalbeheerprogramma zijn de juiste inzamelmiddelen van cruciaal belang. Met de juiste inzamelmiddelen kun je afval op een efficiënte en georganiseerde manier scheiden, wat essentieel is voor het maximaliseren van recycling en het minimaliseren van restafval.

Voor verschillende soorten afval zijn verschillende inzamelmiddelen nodig. Perscontainers kunnen bijvoorbeeld ideaal zijn voor het comprimeren van grote hoeveelheden karton of plastic, terwijl stapelbakken geschikt kunnen zijn voor het scheiden van metalen.

Het kiezen van de juiste inzamelmiddelen hangt af van verschillende factoren, waaronder het type afval dat wordt gegenereerd, de hoeveelheid afval en de beschikbare ruimte op het bedrijfsterrein.

Schenk Recycling helpt je op weg door een grondige analyse van de afvalstromen te maken. Onze experts kunnen helpen bij het bepalen van de meest geschikte inzamelmiddelen voor een specifieke situatie.

We nodigen je uit om alvast een kijkje te nemen in onze brochure om te ontdekken met welke inzamelmiddelen Schenk Recycling je kan voor afvalscheiding aan de bron.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

 

Naast de directe voordelen voor je bedrijf, draagt scheiden aan de bron ook bij aan het vervullen van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van je organisatie. Door actief deel te nemen aan milieuvriendelijke praktijken, laat je zien dat je betrokken bent bij het creëren van een duurzamere samenleving.

Dit kan leiden tot een grotere klantloyaliteit en een positievere perceptie van je merk. Bovendien kunnen bedrijven die bekend staan om hun duurzame praktijken aantrekkelijker zijn voor investeerders en potentiële werknemers, wat op zijn beurt kan bijdragen aan zakelijk succes op de lange termijn.

Conclusie 

 

Het belang van om afval te scheiden aan de bron kan dus niet genoeg worden benadrukt. Het is een essentiële stap in de richting van een duurzamere toekomst, zowel op ecologisch als economisch vlak. Door samen te werken met Schenk Recycling aan het optimaliseren van afvalbeheerprocessen, kunnen we samen de impact op het milieu verminderen en tegelijkertijd kosten besparen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vervullen.

Bij Schenk Recycling zijn we er trots op bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van deze doelen en streven we ernaar om samen een positieve impact te hebben op onze planeet. We geloven dat door samen te werken en te streven naar innovatieve oplossingen, we een duurzamere toekomst kunnen creëren voor iedereen.

 

 

Al onze inzamelmiddelen ontdekken?

Ontdek de complete gids voor al je inzameloplossingen. Download nu onze handige recycling brochure!

Scheiden aan de bron

We vertellen je graag hoe jouw bedrijf slim kan recyclen

Schenk Recycling geeft je grip op afvalmanagement. We verzamelen, vervoeren en verwerken afval snel en efficiënt tot waardevolle grondstoffen. Wil je jouw afval ook waardevol maken, circulair ondernemen, bijdragen aan een duurzamere wereld? Wij regelen het van A tot Z. Neem voor meer informatie of persoonlijk advies contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Adres
Bolderweg 22
1332AV Almere

Telefoonnummer
+31 (0)36 540 93 66

E-mailadres
aanvraag@schenk-recycling.nl

Openingstijden
Ma t/m vr: 08.00 t/m 17.00 uur
Zaterdag: 08.00 t/m 12.00 uur

afval-is-geld-waard

Afval is geld waard

Jouw restproducten zijn de grondstof voor een groene toekomst. Daarom bieden wij praktische circulaire oplossingen voor slim afvalmanagement. Zo draag je niet alleen bij aan een beter milieu, het levert ook extra inkomen op. Met onze opslag, transport, verwerking en verkoop van afvalstromen kun je geld verdienen. Dat doen we voor veel verschillende branches; van de bouwsector, logistiek en retail tot grafische industrie, groothandels en maakindustrie. Bij ons krijg je altijd de beste oplossing, service en prijs.

Klanten aan het woord

Flamco

Verwarmingssystemen

Securit

Beveiliging

Almeer Plant

Tuincentrum